Széll Tamás : Stand 25

 

Nem szoktam az elsők között lerohanni a legtrendibb helyeket, mert egymilliárdan vannak, mindenki kapkod, nem érnek rá odafigyelni az emberre, és a kaja minősége sem olyan, ha úszik a konyha,vagy jobb esetben kurva sokat kell várni.  Széll Tamásék Stand 25 elnevezésű piaci étkezdéje esetében nem tartottam attól, hogy elvesztik a fonalat egy kb. 20 férőhelyes vendégtér felett, úgyhogy az első fecskékkel együtt rohantuk meg a helyet.

stand25

A piac talán legnagyobb székszámmal operáló helye, mégis a méretére az aranyos szót ejteném el. Sikerült úgy lefotóznom, mintha nagy lenne, de nyilván nem az, és ettől még izgalmasabb a dolog. A plexi mögött, ami elválasztja a konyeszt a dühöngőtől, ott sertepertél egy vízihulla nyugalmával maga a mester. A legendás rakott krumplija már annyira szét lett hájpolva, hogy inkább rábíztuk magunkat Tamásra, majd ő tudja mi a jó. Elsőként egy rehab nevű gyógynövényszörp érkezett, úgyhogy tényleg tudta.

DSC_3812

A Stand 25 gulyás

Valami olyasmit vártam ettől a gulyástól, hogy egy jó gulyás lesz és direkt semmi több. Nem lesz benne koriander vagy görögszéna, hogy megcsavarja a kontentet, nem a maradék pörkölt és a húsleves édes násza lesz, mint a jó öreg menzákon, és marhából készül, nem polipból, vagy üstökös makákóból. Bejött. Szép, sűrű gulyás, ahogy kell, amennyi kell, egy három fogásos menü elejére. Egy kis csavar azért jutott bele,  rászórt szárzellerrel + egy meglepi, de ne lőjünk le minden poént, nem lesz idegen a megszokott íztől, viszont ettől fog emlékeidben is tovább élni. Bocuse ide vagy oda, mind tudtuk, hogy jó lesz, és jó lett.

DSC_3828

A mangalicapástétom savanyított hagymával

Ez is egy egyszerű klasszikus, egy kis rafkóval megáldva. A zöldségek érdekes kiegészítői az alapvetően “kenyérre kened és eszed” fogásnak. A gulyásból sem sikerült még felocsúdni, és már jött is a következő kulináris bal horog. Ha minden fokhagyma ilyen finom lenne, én is lennék fokhagyma.

stand25

A vaddisznó-pofapörkölt

Itt jöhetnének a gasztrollok azzal, hogy: három darab hús meg 4 darab galuska? Jepp, de izmos darabok, bő szaftban, és majd akkor legyen nagy a szád ha megetted szépen haver. A pofának van egy jellegzetes zsírossága, ezt jobb ha tudod, ha még nem kóstoltad, sokan nem kedvelik ezért. A pörköltszaftnál is a gulyás gondolatmenete játszik, nem tudom kacifántosabban elmagyarázni. Itt is van egy leheletnyi meglepi az étel tetején, és férfiasan bevallom, nem jöttem rá mi az, elmondták, elfelejtettem, nem kérdeztem meg, mert nem érdekelt, csak átadtam magam a vaddisznópofának. Csak mi voltunk ott abban az egy percben, én és a pörkölt. A zajok eltompultak, az ízek kikristályosodtak, a világ beleült a tányérba. A hatalmas, puha galuskákkal úgy töröltem fel az utolsó szafttócsákat, mint ha az utolsó vacsorám előtt ülnék. Széll Tamás pörköltje egy gasztronómiai bekábszizás.

stand25

stand25

A pisztráng, a káposzta és a dió

Na itt vannak a csavarok kérem. Ez az az étel a menüsoron, amit a nagymamád talán nem dobált az asztalra. Itt három összetevő találkozik, és sosem gondoltad volna mennyire imádják egymást. Ezt a hármat össze kell komponálnunk minden villára -nincs mese- új világokat fog előttünk nyitni.

DSC_3873

A somlói és a gesztenyepüré

Áh… Az első kanál után elejtettem egy “baszki”-t, Adrival hümmögtünk pár percig, majd szomorúan konstatáltuk, hogy mégsem lehet mindent megoldani otthon. Az elemzőreceptoraim megfulladtak a krémekben, annyira maradt erőm a nagy meghatottságban, hogy megállapítsam: eddig még nem ettem jó gesztenyepürét, és eddig még nem ettem jó somlóit.

stand25

stand25

Nagyon nehéz volt ennek a cikknek nekiállni. Sokan sznobnak tekinthetik a helyet, mert három fogás öt rugó, nem kevés, de ez az élmény sokkal többe kerül a csillagos helyeken, és az azért mégsem ugyanez. Ilyen valahogy még nem volt. Nem találtam kifogást, de nem is akartam bárány módjára ugyanazokat a jelzőket sem elsütni a tökéletességről, mint a többiek. Végül feladtam, és leborultam Tamás előtt. Két rendkívüli dolog is van ebben a cikkben. Az egyik, hogy ez az első olyan Men & Tál cikk, ahol a séf nem tart ki egy ételt a címképen, a másik, hogy nem írtam le egyik ételnél sem, hogy miért jó. Széll Tamás kezébe nem egy konkrét ételt raknék, legyen az ő “tálja” a Stand 25, ami az első hely, ahol egész egyszerűen csak ettünk, és imádtuk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *