Rántott sajt még nem volt ilyen rohadt szexi – Paneer

 

Napra pontosan egy éve történt, amikor először említést tettem egy új budapesti gasztrokincsről. Ekkor nyitott meg a Király utca 53-ban az a hely, ami az egyik legcikibb, mégis legkedveltebb ételkölteményt öltöztette fel menő cuccokba és futtatta be újra rocksztárnak kiemelvén a szégyenfalról, ahova az évek taszították. Ez volt a Paneer, ami újra értelmet adott -s egyben szentélyt is nyitott- az egykor csak kukirizzsel és kamutartárral meggyalázott rántott sajtnak.

Durván két és fél éve járok rá a Paneer-ra és nem siettem el a cikkírást sem róla. Kóstoltam a kezdeti kreációkat, hallgattam az álmokat a terjeszkedésről, végigkövettem a fesztiválos darálásaikat, ott voltam az első Paneer üzlet megnyitásánál a templom és a sztriptízbár között, és csüngtem Babos Zoli szavain, amikor a legbetegebb sajtos megoldásokat fejtegette. Idén  elérkeztek egy új szintre, ahol már bátran ki lehet jelenteni, hogy a Paneer az egyetlen és igazi sajtbár az országban, akiknek sajátos sajtosságaitól sokat sóhajtozik a sajtó. (bocs)

A gyorséttermi hangulatú sajtozda idén három nagyszerű hírrel is előrukkolt: van kiszállítás! Bezony, ha szeretnénk egy real cheesburgert marcangolni a dájhárdkettő alatt, akkor már nem kell a seggünket se felemelni, max az ajtóig(de hát mire vannak a többiek?). A másik kettő pedig két új étel, amitől eldobod az agyad, ladies and gentlemans:

Mac & Cheese toastie

antré

Che? – néztem Zolira, amikor a fent írt szavakat férfiasan artikulálva kiejtette. Szénhidrát szénhidráttal? Tészta kenyérben? -kérdeztem.

Miért? A rántottsajt-burger, vagy a rántott medvesajt sem volt kevésbé beteg ötlet.

Az is igaz, sőt igazából nem kell messzire menni, hogy ezt a nekünk fura kombót megtapasztalhassuk, hiszen odaát a UK-ben a lasagne-t is kenyérrel tömik, az USA-ban pedig pont ez a szendvics csúszik a csőrös kammerosok torkán le a viszkisör mellé. Végtére is ezzel a szendóval legalább olyan nehéz mellélőni, mint uzival a disznóólban. Belevalókat kedvünkre válogathatunk, de a kicseszett jó recept a baconös, jalapenós lesz. Egy harapásban az élet összes esszenciája: a fogad áttör a kenyér ropogós kérgén, és hasít a puha, krémes sült tészta felé, ahol már csak a bacon állja útját a gondtalan siklásban. Nagy dolgok érnek össze itt: a sajt néhol nyúlós, máshol folyós textúrája és felebaráti sóssága nagyot pacsizik a roppanós szalonnával és a jalapeno csípős-ecetes felütésének érkezésével megkezdődik a parti. Minden kétely szörnyethalt abban a pillanatban bennem. A nagy mák pedig az, hogy a tészta úgy lett előre lesütve, hogy a harapáskor nem mászik körbe a testünkön, hanem szépen a harapás nyomán nyer betekintést a szánkba.

A Babos-féle Babos burger

paneer_1

Damn bitch…you gotta kiddin’ me! Figyeld, ezen behalsz: füstölt-rántott edami, korianderes tejföl, paradicsomos fehérbab ragu, bacon és friss saláta egy ciabattában. Itt is a harapási technológia legalább olyan érdekes, mint maga a tény, hogy babos rántott-sajtos burgert eszünk. Elképzelted ahogy túrod be a cumót és lecsapsz a sajtra? Szabályosan beleolvad-buggyan a füstölt sajtmanna a szádba, amikor felszabadítod a panír rabsága alól. A bab téma a tejföllel pedig szépen áztatja alulról-felülről, hogy ne érezzük magunkat úgy, mintha megettünk volna egy fűrészmalmot. Ez a szörny egy laza 1500 huf, és egy komplett főétkezést kivált.

paneer2

Aki esetleg most hall először a Paneer-ról(mert mondjuk tadzsik vagy kirgiz), annak a régi jól bevált termékeken is túl kell esni.  A legkülönbözőbb kabátos sajt variánsok a tehéntől a medvéig még mindig a bestsellerek, atom a sajtleves, és az oreós sajttortájuk olyan, mint ha nem lenne holnap. Mindez egy igen kellemes helyen, a bulinegyed torkában lévő Király 53-ban érhető el, vagy az Allénál, nyáron pedig ott, ahol éppen turnézgatnak. Meg merem kockáztatni, hogy az elmúlt évek egyik legjobb dolga a Paneer, ami a magyar street food-al történhetett. Tudom, lehet sajtbár nélkül élni, de minek?

2 thoughts on “Rántott sajt még nem volt ilyen rohadt szexi – Paneer

 • February 8, 2017 at 10:00 pm
  Permalink

  Ember, de jó cikket írtál.

  Reply
  • February 9, 2017 at 5:00 pm
   Permalink

   Örülök, hogy tetszik!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *