Megtaláltuk AZT a shake-et és AZT a waffelt! – Sweetheart

 

Ha egy kicsit is bóklásztatok már az Instagram gasztro-eye candy hastagjei között, biztos futottatok már bele azokba a kegyetlenül rommá díszített, túlcsorduló, agyonpakolt cukor-hidrogénbomba shake-ekbe, amire először azt mondod: “hátezfullhülye”, de azért titokban megküzdenél vele egy sötét sikátorban, amikor senki nem látja. Eddig azt hittem ezek a turmixok csak az instabloggerek világában léteznek, de pár napja betértünk egy kis Dob utcai helyre waffelezni borozás előtt (hosszú sztori), és akig hittem a szememnek, hogy mit hoztak ki a szomszéd asztalhoz. Ott voltak mind pillecukros,túlfolyós,befőttesüveges,fánkos, cukormázas valójukban. Ez a hely a Sweetheart Waffle, ahol a turmixok igazából csak az ékes kiegészítői valami sokkal durvább cuccnak: a waffeleknek.  Az egyik tulajdonos Nils – aki maga is félig belga- kalauzolt el minket a falatnyi budapesti Belgiumba.

DSC_3088

Két fő csapás van waffel téren: a sós és az édes. A sós a waffini névre hallgat, mivel a pannini és a waffel közös gyermeke. Gyakorlatilag egy kraftos szendvicsről beszélünk két waffel között. A belevaló ismerős a panninik világából: sonka, pestó, sajtok ,tonhal stb. Ami különlegessé teszi, az maga a tészta, és a dolog haraphatósága. Az első szendvicsféle, amit talán késsel-villával is el lehetne fogyasztani (de minek?). A tétel nem kicsi, egy bolondos nagy ebédnek lazán megteszi.

DSC_2968

Az édes waffeleknél már kicsit bonyolultabb a dolgunk. Ember legyen a talpán, aki egyből átlátja a kínálatot, és a feladatot , ami a kombinálásnál rá vár.  Kell választanunk két fajta tészta közül, ezek a brussels és a leige. Az előbbi egy sima kevert tészta, ez a megszokottabb magyaros verzió, míg utóbbi egy tömör, édes kelt tészta belga gyöngycukorral. Ha életünk tésztája kiválasztásra került, jöhetnek a feltétek, habok,szórások,gyümölcsök, biszbaszok. Itt napestig tudnánk válogatni a kinder chocobons-tól, az oreón át a vanília fagyiig.

Vegán waffel?

Van vegán verzió is, amiben a gyümölcs dominál, de például mivel az oreo is vegán, egészen feltudnak dobni itt egy waffelt állatkák nélkül is. Popcorn,málna,kiwi,banán,oreo, mogyorókrém? Diéta parkolópálya, ez neked jár! Proteines tészta is létezik, a gyúrós arcoknak is, és sikeresen rá is járnak edzések után.

DSC_3077

DSC_3036

Az ominózus shake-eknek is három fajtája van. A tejturmixok a szofisztikáltabb italok, a durvább fagyis verziók a középpályások, és a létra csúcsán a freak shake-ek helyezkednek el, és nyilván ebből kértünk egy új, szezonális fánkos verziót. Természetesen nem kell annyira komolyan venni ezeket, persze hogy giccses, de ez a lényeg: a túlzás.

Ezek a freak shake-ek maguk az emberek számára készített habcsókos jutifalik.

A teremtés koronájának legfelsőbb smaragdja. Cukorheroin. Az ital hamar elpusztítható, a lényeg itt a körülötte,rajta lévő dolgok módszeres lebontásában, és elfogyasztásában rejlik. Érdekes megfigyelni, hogy a bent ülő társaságok nagy része magáról az ételekről beszélget. Olvad a levegő az elégedettségtől és a bájtól. Gyöngycukor, imádlak. DSC_3025

A hely eredetileg a Móriczon volt, de úgy kinőtték, hogy az nem kifejezés. Most is az utcán állnak néha a waffel után epekedő népek, de már konszolidálódott a rutinnal együtt a várakozási idő is. Nils-en látszik hogy rákattant a waffelekre, és kőkemény minőséget diktál. Talán ez volt az egyetlen hely az életemben, ahol jobban néznek ki a kaják élőben, mint a képeken, és persze nem minden a külső, de itt minden rendben van kérem. + kegyetlenül jól néz ki. Ennél tökéletesebb randihelyszínt keresve sem találhatnánk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *