Elbukta a Michelin csillagját a Tanti

A 2015-ben Pesti István által megszerzett csillagon nagyot nézett az ország. A szinte ismeretlen, és akkor vadiúj étterem egy pláza aljában megkapta a világ legrangosabb gasztronómiai kitüntetésének első fokozatát. Azután valami gebasz történhetett, mert Pesti István hetekkel a csillag után lelépett, és az addig csak a megyében ismert Platán étterembe igazolt Tatára, ami mára a gasztro turisták egyik kedvenc helye lett.

Ezután Heiszler Olivér vette át az étterem irányítását, és sikerült is megtartania a csillagot. Ő is hamar otthagyta a Tantit (tényleg lehet valami gebasz ott), majd Eszenyi Dániel következett 2016 nyarán, akinek viszont nem sikerült megtartania. Egy egykori holland Michelin ellenőr Paul van Craenenbroeck leleplező könyvében arról írt, sokszor nem is térnek vissza, csak kétévente az új csillagot kapott éttermekbe.

Jelenleg itthon 4 csillag van jelen állás szerint:

  • Costes
  • Onyx
  • Borkonyha
  • Costes Downtown

A nyám-nyám díjnak is hívott Bib Gourmand elismerést, amit a jól megfizethető megbízható minőségű éttermeknek adnak, idén három egység érdemelte ki: a Petrus, a Fricska és a LaciKonyha.

Főállású Michelin-ellenőr  csak profi ex-szakácsok lehetnek akik, dolgoztak már csillagos étteremben és legalább tízéves szakmai múlttal rendelkeznek. Követelmény a pontosság, a szakszerűség és a megvesztegethetetlenség. A Michelin-ellenőr (összesen kb kilencvenen vannak)nem jegyzetel, alaposan szemügyre vesz mindent, majd az étkezés befejeztével felfedi kilétét, s kéri, hadd nézze meg a konyhát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *