Az ország kedvenc autópálya étterme – Tekergő

A nagybüdös magyar gasztroforradalom eddig valahogy vidéken csak egy-két szpotot fertőzött meg, alapjáraton Budapestre koncentrálódott minden vagányabb megmozdulás, a kisvárosi éttermek zömmel még mindig a négyfős fatálakkal hódítanak még a forgalmasabb, szebb lokációk környékén is. Manapság azonban érdekes dolgokat lehet találni már vidéken is, akár egy M7-es MOL kút melletti parkolóban lévő motel éttermében is. Lol.

tekergo

A Tekergő étterem és motel mondjuk nem ma kezdte ezt a “lépjünk ki a fritu mögül a fényre” dolgot. Pár éve beléjük futottam, amikor a gómijó megválasztotta őket a legjobb autópálya melletti étteremnek, és nem jött össze a csalódás. Akkor marhapörköltre mentem, mert még a régi vágású csárda fless étlap volt porondon, de 2017 ajtóstul tört be a Tekergőbe, és most egy gigászi, kétnapos zabálást rendeztünk ott lent. A tulajdonos Turanitz tesók szereztek egy fasza szmókert, és avatásképp egy mindentbele BBQ vacsorát rendeztek, had füstöljön Velence, meg az omaha marhaszegy!

DSC_2688

BBQ, szmóker és zabálás!

Egy ilyen BBQ este, amit időnként szerveznek, tökéletes alkalom egy kényelmes belekóstolásba a szmókerek világába. Nem szimplán sült húsokat dobálnak elénk körettel, hanem a legszaftosabb,füstösebb, puhább húsokat, amikkel valaha találkozhattunk. Kár is nézegetni a választékot, vegyestál és szevasz. Előételnek csontvelőt tunkoltunk és említhető mennyiségű fröccsöt ittunk, a főételnél pedig elszabadult a pokol, húsok mindenhol, klasszikus töméshez láttunk, ami az elmúlt hónapok fenszi vacsorái után olyan jól esett, mint későn kelés után aranyat lelni.

DSC_2698

DSC_2713

Ezen a BBQ mókán felül egyébként a Tekergő igazi arca nappal mutatkozik meg. Verető tavaszi napsütésben ki tudunk ülni a teraszra, ahonnan az egész Velencei tavat sasolhatjuk, amíg megjön az étel. Érdemes rámenni a halakra – ha már a tóból vannak -, plusz a pizza is megérhet egy misét, ha már van egy irgalmatlan nagy fatüzelésű kemence az étterem közepén.

DSC_2769

Harcsa paprikás túrós csuszával 

Ó igen. A magyaros csárdakaják narancssárga Lamborghinije. Az étel, amit mindig apa választ, mert ez az az fogás, amiben több a karc, mint anya csirkéjében, vagányabb, mint a gyerek bolognaija, és nem rántott, mert azt a mamánál kell enni. Ez a csárdatörvény első számú szabálya. A legtöbb vidéki étterem azonban szereti módszeresen megalázni ezt az amúgy tökéletes ételt, a fagyott harcsaaprólékkal, és a kéttojásos Horeca tésztával, amit összekennek egy kis túróval. A Tekergős verzió, helyben fogott harcsájával, bő szafttal és a méretes csuszatésztájával megállapítható, hogy kurva jól össze van rakva.

tekergo

A Tekergő pizza

A terem közepén szentélyként feszítő kemence elég vadállatul néz ki ahhoz, hogy ilyen snassz dolgot egyek egy velencei étteremben, hogy pizza. Pedig nem csak a sötét vasárnapokon lehet vele farkasszemet nézni, amikor olyan másnapos vagy, hogy a netpincért előbb kérnéd fel esküvői tanúdnak, mint a legjobb haverodat. A kemence minden áldása ott figyel a tészta ropogós, de alaposan vízzáró rétegein. Enyhén füstös, aminek jól áll a kis égés folt imitt-amott. A nagy egész is működik, ennél jobb pizzát nem találunk autópálya mellett, az ziher.

DSC_2811

Ahogy Szlovénia megér egy kis utazást, ha ki akarnánk kapcsolni és valami újat tapasztalni, csak hogy pont ne a megszokott környezetben legyünk kicsit, de gyorsan visszatérhessünk, úgy a Tekergő is tökéletes hely lehet mind a budapestieknek, mind a környező városokból valóknak, hogy kieresszék azt a csúnya gőzt, és szippanthassanak inkább egy kis füstöt (jó ez elég hülyén hangzik). Eltéveszthetetlen helyen, csodás panorámával, olcsón és durván jó kajákkal. Ha meg véletlenül megszaladna a tütüke az este, nincs para, a Tekergő motel is egyben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *